Een practicumverslag schrijven

Algemeen1. Titel

De titel moet bij het onderzoek passen.

2. Inleiding

In de inleiding is een stukje achtergrondinformatie te vinden. De inleiding bevat in ieder geval het doel van het practicum en de onderzoeksvraag. Verder is het van groot belang om voor het practicum je af te vragen wat de uitkomsten van het practicum kunnen zijn (= hypothese). » Meer informatie en tips.

3. Materiaal & methode

Hierin geef je weer welke materialen je nodig hebt voor het practicum. Verder schrijf je onder dit kopje in het kort op hoe je iets gaat onderzoeken. Vergeet niet een tekening van de proefopstelling. » Meer informatie en tips.

4. Resultaten

Onder dit kopje noteer je alle waarnemingen. Vaak moet je waarnemingen in een grafiek (gemaakt op de computer) zetten om een goed overzicht te krijgen. » Meer informatie en tips.

5. Conclusie

Onder dit kopje geef je antwoord op de onderzoeksvraag. Dit antwoord is gebaseerd op de resultaten van het onderzoek. » Meer informatie en tips.

6. Discussie

Was de hypothese juist (dan kun je deze bevestigen) of niet (dan kun je deze verwerpen), of weet je het nog niet zeker. Verder bespreek je opvallende waarnemingen en verklaart deze. Wanneer je door het practicum verbeterpunten, nieuwe (onderzoeks)vragen hebt bedacht, of een ander practicum bedacht hebt, kun je dit hier ook aangeven. » Meer informatie en tips.