Meer actief leren

Een tekst bestuderen

Mindmappen

Drillen met Drillster

Samenvatten

actief_lerenActief leren

Een toets voorbereiden


  1. Je neemt per paragraaf de kernwoorden voor je (eigen aantekeningen). Je controleert of je de betekenis uit je hoofd kent. Dit herhaal je tot dit het geval is. De meeste kernwoorden staan ook in je boek. Wanneer de kernwoorden onderdeel van een tekening zijn, probeer je deze in te de tekening te benoemen. Je kunt zelf ook een eenvoudige tekening maken. Je controleert verder of je nog weet welk verband er bestaat tussen de kernwoorden.
  2. Je neemt per paragraaf de opdrachten door je die jezelf hebt gemaakt. Je controleert of je de vragen op de juiste manier kunt beantwoorden: eerst antwoorden en dan pas in de tekst opzoeken. Waarschijnlijk zul je nu voor het eerst de tekst in het boek weer lezen. Let extra op de opdrachten waarin je (al eerder) fouten had gemaakt.
  3. Je bekijkt de aantekeningen die in de les gemaakt zijn. Vraag jezelf af wat de betekenis hiervan is.
  4. Bekijk de afbeeldingen in je boek en controleer of je begrijpt wat de bedoeling ervan is.
  5. Eventueel kun je de samenvatting in het boek (of op de methodesite) nog gebruiken om snel een overzicht te krijgen van de belangrijkste onderdelen. Denk eraan dat dit nooit voldoende is.


MILJARDEN CELLEN
Het volwassen brein

Zenuwcellen: 100 miljard
Gewicht: 1 - 1,5 kilogram
Volume: circa 1,6 liter
Deel van het lichaam: 2 procent
Zuurstofverbuik: 20 procent
Energieverbruik: 25 procent

Bron: Elsevier

Mindmappen

Het is van belang dat je opgedane kennis in nieuwe situaties kan toepassen. Een mindmap kan bij het studeren helpen details van hoofdzaken te onderscheiden en informatie logisch te ordenen in het geheugen. Een mindmap is dan ook een ideaal hulpmiddel om je voor te bereiden op toepassings- en inzichtsvragen. Zie ook: Mindmapping.
In het begin kost het maken van een mindmap wat tijd, maar terwijl terwijl je aan het tekenen bent en over verbanden nadenkt, ben je al aan het leren. Uiteindelijk levert je dat dus tijd op! Terwijl de creatieve mindmap groeit gebeurt er een heleboel in je hersenen. Omdat je tegelijkertijd je linker- en rechterhelft aan het werk zet, wordt de stof beter in het geheugen opgeslagen. Als je dan voor een toets gaat leren en je ziet de mindmap weer, dan haalt die tekening weer informatie naar boven, uit allerlei hoeken en gaten van je geheugen.

mindmapTips voor het maken van een mindmap

Een mindmap op de computer

Een nadeel van werken met papier is dat je als je eenmaal bezig bent tot nieuwe inzichten komt en deze niet meer kunt verwerken in je mindmap. Het is bijvoorbeeld lastig om een tak te verplaatsen. Met behulp van de computer kan dit wel.
Gratis mindmapprogramma's: Freeplane (NL), eMindMaps (NL), FreeMind en Cmaps.
Online: Mind42 (aanrader!) en Bubbl.us.

Drillen met Drillster

Drillster is een online programma waarmee je met behulp van zogeheten Drills snel en effectief lesstof leert, herhaalt en toetst. Drillster is gebaseerd op slimme software die zo is ontworpen dat je vergeleken met traditionele leermethoden de informatie sneller tot je neemt. Bovendien zorgt Drillster ervoor dat je de opgedane kennis dieper in je geheugen opslaat en daardoor langer onthoudt. Met de geavanceerde testfunctionaliteit van Drillster kun je op elk moment toetsen hoe goed je de lesstof uit je hoofd kent. Zo kom je dus altijd optimaal voorbereid op een toets.
Drillster is heel makkelijk te gebruiken: maak een gratis account aan en je kunt al direct aan de slag met kant-en-klare Drills over allerlei onderwerpen. Nog beter, maak je eigen Drills aan. Het programma kan gebruikt worden voor elk type lesstof. Met tekst, afbeeldingen, video en geluid. Drillster kun je gebruiken op je PC, laptop, mobiele telefoon, iPhone of iPad. Waar en wanneer je maar wilt.

leercurve_drillsterDit doet Drillster

Drillster werkt met een adaptief (zelflerend) algoritme en is gebaseerd op het wetenschappelijke Leitner-systeem. Drillster onthoudt wat de individuele gebruiker al heeft onthouden, wat hij/zij goed of fout heeft beantwoord en wanneer voor het laatst met de stof gewerkt is. Dit bepaalt de volgorde en de frequentie van het leren op individueel niveau. Het resultaat is dat gebruikers méér leren in minder tijd en dat het geleerde langer onthouden wordt.
Drillster bepaalt voor elke individuele gebruiker de volgorde en de frequentie van de te leren stof. De software berekent de positie van de gebruiker op de leercurve (de Curve van Weten en Vergeten). Wetenschap heeft aangetoond dat als lesstof niet actief onderhouden wordt, de gebruiker 80% tot 90% binnen één week weer vergeten is. Drillster bestrijdt het vergeten door de lesstof regelmatig te laten herhalen. Afhankelijk van de werkelijke kennis van een medewerker bepaalt het adaptieve algoritme wanneer en hoe vaak bepaalde stof herhaald moet worden. Daardoor blijft kennis altijd paraat.


Bron: Drillster.com