Paddenstoelen

Waarneming

Als je in de herfst door het bos loopt, zie je vaak paddenstoelen. Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een doorgaans onder de oppervlakte levende zwam of schimmel.

Onderzoeksvraag

Je ziet niet overal dezelfde paddenstoelen. Het type bos kan ook verschillen. Je hebt bijvoorbeeld naaldbossen en loofbossen. Zouden de paddenstoelen een bepaalde voorkeur hebben voor naaldhout of loofhout?

Experiment

Kies minimaal vijf verschillende soorten paddenstoelen (bijvoorbeeld: berkenstam, meniezwammetje, zwavelkop, elfenbankje, aardappelbovist). Zoek van elke soort minimaal drie en maximaal 10 exemplaren. Noteer of je ze op of bij (± 1 m) naaldhout vindt, dan wel op of bij loofhout. Vul de onderstaande tabel daarvoor in.


Paddenstoelsoort

naaldhout

loofhout

erop

erbij

erop

erbij

         
         
         
         
         
         
         
         
         
         

LinksZijn er in het voorjaar ook paddenstoelen?

Ja, zeker als dat voorjaar kwakkelt en nat is. Schimmels gedijen immers bij vocht en warmte. En dus kunnen we juist in de lente van morieljes genieten. Het is de tijd van paddenstoelen met schitterende namen, zoals judasoor, voorjaarspronkridder en anemoonbekerzwam.
Bron: PUUR NATUUR - Natuurmonumenten


Grootste paddestoel ter wereld

In China hebben wetenschappers de grootste paddenstoel ter wereld ontdekt. Het gaat om de F- Ellip-Soidea, eentje van wel 10 meter lang en zo’n 80 centimeter breed.
Trouwens, de grootste paddenstoel is wat anders dan de grootste schimmel ter wereld. Dat is de sombere honingzwam, groeit in het oosten van de Amerikaanse staat Oregon en beslaat zo´n 880 hectare. En is daarmee het grootst levende organisme ter wereld.
Bron: vroegevogels.vara.nl/Nieuws-detail.1006.0.html