Macrofauna in het oppervlaktewater

Waarneming

Zowel in stilstaand water als in stromend water komt macrofauna voor. Dit zijn ongewervelde dieren die met het 'blote' oog te zien zijn.

Onderzoeksvraag

zwemwants

Zouden er in het oppervlaktewater van stilstaand water andere macrofauna leven dan in het oppervlakte water van stromend water? Je kunt je onderzoek uitbreiden door te kijken over een verschil in macrofauna is in het oppervlaktewater aan de oever van het stilstaand water dan in het oppervlaktewater aan de oever van stromend water.

Experiment

Neem een schepnetje en bemonster daarmee stilstaand en stromend water. Doe dit door op beide plaatsen het schepnetje tien keer langzaam door het water te halen. Monster telkens aan de oppervlakte van het water. Neem de monsters (in een potje) mee naar school en zoek daar uit met behulp van een binoculair en/of vergrootglas welke diertjes waar vookomen. Noteer de beestjes die je gevonden hebt in onderstaande tabel. Noteel welk beestje je waar gevonden hebt. Kijk in de eerste plaats naar de volgende diertjes: waterpissenbed, haftenlarve, duikerwants, schrijvertje en bootsmannetje.


Diersoort

Stilstaand water

Stromend water

     

Links