De fabriek (les 1)

Henry Ford bracht een revolutie teweeg. De automaker ontwikkelde de productie aan de lopende band, waardoor hij de kosten en de prijs van de auto kon verlagen. Daardoor werd de auto een product voor de massa. Toen hij zijn werknemers ook nog eens voor die jaren uitzonderlijk hoge lonen betaalde, schiep hij zijn eigen groeimachine. Fords Model T kwam in 1908 op de markt voor een prijs van 825 dollar. Vier jaar later verlaagde Ford de prijs naar 575 dollar, wat een enorme groei opleverde.

Bron: Amerika.nl


Het principe van de lopende band zette het productieproces op zijn kop: de arbeider ging niet meer naar de auto, maar de auto kwam naar de arbeider die steeds dezelfde taak uitvoerde. In de loop van de jaren halveerde Ford zo de productietijd van een Model T Ford tot zes uur.

Inleiding

Voor 1908 waren de idee├źn van Henry Ford revolutionair, maar we zijn nu meer dan 100 jaar verder. In deze opdracht ga je dan ook in drietallen de 'ideale' fabriek ontwerpen waar verschillende producten gemaakt worden.
Hieronder staan drie rollen. Elk groepslid neemt een andere rol aan en gaat vanuit deze rol op A3-papier zijn/haar 'ideale' fabriek schetsen.


directeur

De directeur
Optimaliseren is het motto van de directeur. De producten moeten snel en met mooie winstmarges geproduceerd worden.


werknemer

De productiemedewerker
Ik wil loon naar werken! De werkomstandigheden en de sfeer moeten goed zijn.


vakbond

Lid ondernemingsraad
De ondernemingsraad behartigt de belangen van werknemers en controleert of de onderneming zich houdt aan wetgeving en cao's.