HomeBiologiePractica ► Yoghurt maken

 

Yoghurt maken

 

Inleiding

Er zijn twee soorten bacteriën, de staafvormige Lactobacillus en de bolvormige Streptococcus die van melk yoghurt kunnen maken. Ze zetten melksuiker (lactose) zonder zuurstof om in melkzuur. Dit proces wordt ook wel fermentatie genoemd. Yoghurt is langer houdbaar dan melk. Het zuur dat gevormd wordt, betekent het einde van de bacteriën die de melk bederven. Maar hoe gaat het met de yoghurtbacteriën? Overleven die de verzuring?

 

Doel

  • De activiteit van yoghurtbacteriën onderzoeken.

Materiaal

  • LactobacillusBekers / bekerglazen

  • Brander (als je yoghurt zelf moet koken)

  • Broedstoof

  • Eetlepel

  • Melk

  • Yoghurt

  • Folie

  • Microscoop

  • Object- en dekglas

  • pH-papier

 

Methode

 

LES 1

  1. Vorm een tweetal. Bedenk een onderzoeksvraag en hypothese bij dit practicum.

  2. Bepaal van de melk en de yoghurt de zuurgraad (pH).

  3. Maak gebruik van de gekookte yoghurt. Als dit niet aanwezig is: doe 100 ml yoghurt in een bekerglas en breng dit even, al roerend, aan de kook.

  4. Maak microscopische preparaten van (verdunde) verse en gekookte yoghurt en kijk (bij minimaal 400x vergroting) of er bacteriën te zien zijn. Beschrijf je waarnemingen.

  5. Voeg aan een beker(glas) melk een eetlepel verse yoghurt toe. Voeg aan een ander beker(glas) melk een eetlepel gekookte yoghurt toe. Roer beide bekers voorzichtig een halve minuut. Gebruik NIET dezelfde eetlepel voor de verse en de gekookte yoghurt. Dek de bekers af met folie, schrijf de namen op de bekers en zet ze een nacht in een broedstoof bij 30°C.

 

De TOA zet de bekerglazen de volgende ochtend in de koelkast.

 

LES 2

  1. Bepaal de zuurgraad (pH) van beide bekerglazen en zie, voel en proef het resultaat.

  2. Maak van de inhoud uit elk bekerglas een microscopische preparaat en kijk (bij minimaal 400x vergroting) of er bacteriën te zien zijn. Beschrijf je waarnemingen.

Reflectievragen

  1. Melk begint meestal onder in de bekerglas zuur te worden. Geef hiervoor een verklaring.

  2. Waarom werk je bij deze proef ook met verhitte yoghurt?

  3. Leg uit dat je eigenlijk nooit yoghurt hoeft te kopen.

  4. Bij bovenstaand experiment hebben we de bekerglazen in een nacht in een broedstoof gezet bij 30°C. Bedenk een experiment om na te gaan bij welke temperatuur de yoghurtbacteriën de melk het snelst omzetten in yoghurt. Noteer van dit experiment de methode.

  5. Leg uit dat je voor het experiment voor de verse yoghurt en voor de gekookte yoghurt een andere eetlepel moest gebruiken.

 

Links