HomeBiologiePractica ► Proeven met smaak- en reukzin

 

Proeven met smaak- en reukzin

 

PROEF 1 | De nauwkeurigheid van de smaakgevoeligheid van de tong


Doel

Het testen van de nauwkeurigheid van de smaakgevoeligheid van de tong.

 

Materiaal

  • bekerglas met 0,3% zoutoplossing

  • bekerglas met 3,0% zoutoplossing

 

Methode

Neem een slok uit het bekerglas met de 0,3% zoutoplossing en laat deze flink over de tong vloeien. Herhaal dit met de 3,0% zoutoplossing en vervolgens direct weer met de 0,3% oplossing. Vergelijk de derde waarneming met de eerste.

PROEF 2 | Gevoeligheid van de tong bij lagere temperatuur


Doel

Een onderzoek naar de smaakgevoeligheid van de tong bij lage temperatuur.

 

Materiaal

  • bekerglas met 10% suikeroplossing

  • ijsblokjes

 

Methode

Neem een slok van de 10% suikeroplossing en let hierbij op de intensiteit van de zoete smaak. Koel vervolgens de tong met een ijsblokje af en test opnieuw de 10% suikeroplossing. Vergelijk de beide waarnemingen.

 

PROEF 3 | Een onderzoek naar het verband tussen reuk en smaak


Doel

Een onderzoek naar het verband tussen reuk en smaak.

 

Materiaal

  • kaneel

 

Methode

Breng wat kaneel op je tong en let op de smaak. Knijp vervolgens je neus dicht en breng opnieuw wat kaneel op je tong. Vergelijk de beide waarnemingen.

Opdracht

Maak practicumverslagen van bovenstaande proeven.

 

Aandachtspunt

Zorg ervoor dat de practicumverslagen de waargenomen verschijnselen beknopt beschrijven en geef ook een zo volledig mogelijke verklaring van de verschijnselen.