Home ► Biologie ► Practica ► Proeven met smaak- en reukzin
Proeven met smaak- en reukzin
PROEF 1 | De nauwkeurigheid van de smaakgevoeligheid van de tong
Doel
Het testen van de nauwkeurigheid van de smaakgevoeligheid van de tong.
Materiaal
-
bekerglas met 0,3% zoutoplossing
-
bekerglas met 3,0% zoutoplossing
Methode
Neem een slok uit het bekerglas met de 0,3% zoutoplossing en laat deze flink over de tong vloeien. Herhaal dit met de 3,0% zoutoplossing en vervolgens direct weer met de 0,3% oplossing. Vergelijk de derde waarneming met de eerste.
PROEF 2 | Gevoeligheid van de tong bij lagere temperatuur
Doel
Een onderzoek naar de smaakgevoeligheid van de tong bij lage temperatuur.
Materiaal
-
bekerglas met 10% suikeroplossing
-
ijsblokjes
Methode
Neem een slok van de 10% suikeroplossing en let hierbij op de intensiteit van de zoete smaak. Koel vervolgens de tong met een ijsblokje af en test opnieuw de 10% suikeroplossing. Vergelijk de beide waarnemingen.
PROEF 3 | Een onderzoek naar het verband tussen reuk en smaak
Doel
Een onderzoek naar het verband tussen reuk en smaak.
Materiaal
-
kaneel
Methode
Breng wat kaneel op je tong en let op de smaak. Knijp vervolgens je neus dicht en breng opnieuw wat kaneel op je tong. Vergelijk de beide waarnemingen.
Maak practicumverslagen van bovenstaande proeven.
Aandachtspunt
Zorg ervoor dat de practicumverslagen de waargenomen verschijnselen beknopt beschrijven en geef ook een zo volledig mogelijke verklaring van de verschijnselen.